Waterhardheid Merselo (Venray)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Merselo (Maersele) is 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Merselo (Maersele) is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Merselo is een kleine woonplaats met 1.095 inwonenden. Merselo bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Venray.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Merselo

Iemand kan waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Merselo objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 dH in Merselo**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Merselo

Rekensom voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Merselo?

Iedereen ervaart onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in regio’s met hard water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Merselo is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.