Waterhardheid Meteren (Geldermalsen)

Zacht
0
7,10
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,10 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Meteren. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkvormende deeltjes.

Meteren biedt plaats aan 3.770 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Meteren hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Meteren

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,10 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het schoonmaken van de douche aanvaarden.

Water van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water van 7,10 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Meteren waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,10 Duitse graden in Meteren**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Meteren

Calculatie voor 7,10 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Meteren?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Meteren is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 7,10 naar 0 Duitse graden terug te dringen.