Waterhardheid Meterik (Horst aan de Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Meterik (De Mieëterik) ligt rond 7,34 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Meterik (De Mieëterik) is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Meterik telt 1.505 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Meterik bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Horst aan de Maas.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Meterik

U kunt hardheid van 7,34 dH misschien "prima" vinden. De ontvangst van de bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Meterik waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,34 dH in Meterik**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Meterik

Calculatie voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Meterik?

Iedereen beleeft zacht kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Meterik is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.