Waterhardheid Middelaar (Mook en Middelaar)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Middelaar kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Middelaar is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Middelaar is een kleine woonplaats met 860 inwoners. Middelaar ligt in de gemeente Mook en Middelaar. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Middelaar

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De ervaring van een vastgestelde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Nochtans is het een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Middelaar objectief bepalen

Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Middelaar**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Middelaar

Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Middelaar?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Middelaar is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse graden te verminderen.