Waterhardheid Middelburg (Middelburg)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Middelburg kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,38 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Middelburg is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Middelburg biedt plaats aan 40.790 inwoners. Het is een redelijk grote woonplaats. Middelburg ligt in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Middelburg.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Middelburg

De perceptie van een vastgestelde hardheid is overduidelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 dH "geen probleem" vinden en het schoonmaken van de douchekranen voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat water van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Middelburg objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,38 dH in Middelburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Middelburg

Rekensom voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Middelburg?

Praktisch iedereen beleeft onthard kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Middelburg is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.