Waterhardheid Middelie (Zeevang)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het water in Middelie minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Middelie is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Middelie biedt plaats aan 690 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Middelie ligt in de gemeente Zeevang. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Middelie

Mensen kunnen een hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Middelie waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Middelie**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Middelie

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Middelie?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Middelie is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.