Waterhardheid Middenmeer (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Middenmeer is 6,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Middenmeer is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Middenmeer telt 3.760 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Middenmeer is onderdeel van de gemeente Hollands Kroon. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Middenmeer

Men kan hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De betekenis van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Middenmeer objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Middenmeer**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Middenmeer

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Middenmeer?

Iedereen ondervindt onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Middenmeer is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.