Waterhardheid Midsland (Terschelling)

Zacht
0
7,00
dH
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Midsland kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 7,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Midsland is 7,30 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Midsland is een kleine woonplaats met 1.005 inwoners. Midsland bevindt zich in de gemeente Terschelling. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Midsland

Men kan hardheid van 7,00 dH "geen probleem" vinden. De betekenis van de vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 7,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Midsland waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,00 dH in Midsland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Midsland

Berekening voor 7,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Midsland?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Midsland is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.