Waterhardheid Midwolda (Oldambt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Midwolda. Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Midwolda biedt plaats aan 2.210 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Midwolda maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Oldambt.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Midwolda

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 12,50 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 12,50 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Midwolda objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 12,50 dH in Midwolda**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Midwolda

Berekening voor 12,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Midwolda?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Midwolda is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 12,50 naar 0 dH te reduceren.