Waterhardheid Midwolde (Leek)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,00 dH. Dat is de waterhardheid van het water in Midwolde. Dit noemen we behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub leidingwater. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Midwolde is een kleine woonplaats met 400 inwonenden. Midwolde is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Leek.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Midwolde

Men kan een waterhardheid van 9,00 dH misschien "geen probleem" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water van 9,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Midwolde waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 9,00 dH in Midwolde**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Midwolde

Calculatie voor 9,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Midwolde?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Midwolde is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 9,00 naar 0 dH terug te brengen.