Waterhardheid Mijdrecht (De Ronde Venen)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Mijdrecht. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Mijdrecht telt 16.430 inwoners. Het is een relatief kleine woonplaats. Mijdrecht ligt in de gemeente De Ronde Venen. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Mijdrecht

De indruk van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. U kunt zo een hardheid van 7,60 Duitse graden "acceptabel" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,60 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Mijdrecht waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in water meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,60 Duitse graden in Mijdrecht**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Mijdrecht

Calculatie voor 7,60 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Mijdrecht?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in streken met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Mijdrecht is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.