Waterhardheid Mijnsheerenland (Binnenmaas)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Mijnsheerenland ligt rond 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Mijnsheerenland is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Mijnsheerenland is een kleine woonplaats met 4.320 inwonenden. Mijnsheerenland ligt in de gemeente Binnenmaas. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Mijnsheerenland

Men kan waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Maar het is ook een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Mijnsheerenland waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Mijnsheerenland**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Mijnsheerenland

Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Mijnsheerenland?

Iedereen ervaart volledig zacht leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Mijnsheerenland is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.