Waterhardheid Millingen aan de Rijn (Groesbeek)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Millingen aan de Rijn bedraagt ongeveer 8,80 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub water. 8,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,20 kilogram kalkvormende deeltjes.

Millingen aan de Rijn is een kleine woonplaats met 5.925 inwoners. Millingen aan de Rijn bevindt zich in de gemeente Groesbeek. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Millingen aan de Rijn

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 8,80 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 8,80 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Millingen aan de Rijn waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 8,80 dH in Millingen aan de Rijn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Millingen aan de Rijn

Becijfering voor 8,80 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,80 dH x 180m3 = 28,20 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Millingen aan de Rijn?

Een ieder ervaart kalkvrij kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Millingen aan de Rijn is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 8,80 naar 0 Duitse graden te reduceren.