Waterhardheid Milsbeek (Gennep)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Milsbeek (De Milsbik). Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Milsbeek (De Milsbik) is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Milsbeek is een kleine woonplaats met 2.780 inwonenden. Milsbeek bevindt zich in de gemeente Gennep. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Milsbeek

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 dH "heel gewoon" vinden en het ontkalken van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Milsbeek objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Milsbeek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Milsbeek

Rekensom voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Milsbeek?

Iedereen ondervindt volledig onthard drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in gebieden met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Milsbeek is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH terug te dringen.