Waterhardheid Minnertsga (het Bildt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,10 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Minnertsga (Minnertsgea). Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 8,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,95 kilogram kalk.

Minnertsga is een erg kleine woonplaats met 1.815 inwonenden. Minnertsga hoort bij de noordelijke provincie Friesland in de gemeente het Bildt.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Minnertsga

Sommige mensen kunnen hardheid van 8,10 dH wellicht "normaal" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 8,10 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Minnertsga waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 8,10 Duitse graden in Minnertsga**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Minnertsga

Calculatie voor 8,10 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,10 dH x 180m3 = 25,95 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Minnertsga?

Iedereen ervaart volledig zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Minnertsga is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 8,10 naar 0 dH te verminderen.