Waterhardheid Molenaarsgraaf (Molenwaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Molenaarsgraaf. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Molenaarsgraaf is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Molenaarsgraaf telt 1.060 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Molenaarsgraaf maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Molenaarsgraaf

Men kan een hardheid van 4,98 dH wellicht "geen probleem" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Molenaarsgraaf objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Molenaarsgraaf**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Molenaarsgraaf

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Molenaarsgraaf?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine residu komt doorgaans voor in regio’s met hard water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Molenaarsgraaf is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.