Waterhardheid Monster (Westland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Monster is ongeveer 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Monster is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Monster is een redelijk kleine woonplaats met 13.840 inwonenden. Monster bevindt zich in de gemeente Westland. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Monster

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden. De ervaring van de vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Monster objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Monster**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Monster

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Monster?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in oorden met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Monster is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.