Waterhardheid Montfort (Roerdalen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Montfort (Mofert) is om en nabij de 7,34 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Montfort (Mofert) is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Montfort is een kleine woonplaats met 3.110 inwoners. Montfort bevindt zich in de gemeente Roerdalen. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Montfort

Mensen kunnen hardheid van 7,34 dH wellicht "OK" vinden. De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Montfort waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 dH in Montfort**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Montfort

Berekening voor 7,34 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Montfort?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine residu komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Montfort is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te dringen.