Waterhardheid Moordrecht (Zuidplas)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Moordrecht. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Moordrecht is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Moordrecht is een kleine woonplaats met 8.240 inwonenden. Moordrecht hoort bij de gemeente Zuidplas. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Moordrecht

Sommige mensen kunnen hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Moordrecht waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Moordrecht**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Moordrecht

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Moordrecht?

Praktisch iedereen ervaart zacht kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Moordrecht is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.