Waterhardheid Moorveld (Meerssen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Moorveld. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Moorveld is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Moorveld is een kleine woonplaats met 350 inwoners. Moorveld maakt deel uit van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Meerssen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Moorveld

Men kan hardheid van 7,34 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Moorveld waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 7,34 dH in Moorveld**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Moorveld

Becijfering voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Moorveld?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Moorveld is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.