Waterhardheid Morra (Dongeradeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,50 dH. Zo hard is het kraanwater in Morra (Moarre). Dit komt neer op behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Morra is een kleine woonplaats met 245 inwonenden. Morra maakt deel uit van de gemeente Dongeradeel. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Morra

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 9,50 Duitse graden "prima" vinden en dus het schrobben van de glazen douchewand dulden.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat een waterhardheid van 9,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Morra objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,50 Duitse graden in Morra**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Morra

Berekening voor 9,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Morra?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Morra is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 9,50 naar 0 dH terug te brengen.