Waterhardheid Muiden (Muiden)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Muiden kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalk per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Muiden is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Muiden is een kleine woonplaats met 3.235 inwonenden. Muiden bevindt zich in de gemeente Muiden. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Muiden

De ervaring van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Muiden waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Muiden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Muiden

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Muiden?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Muiden is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.