Waterhardheid Muiderberg (Muiden)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Muiderberg. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Muiderberg is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Muiderberg telt 3.165 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Muiderberg maakt deel uit van de gemeente Muiden. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Muiderberg

Mensen kunnen een hardheid van 6,00 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Muiderberg waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Muiderberg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Muiderberg

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Muiderberg?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt veelal voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Muiderberg is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.