Waterhardheid Mûnein (Tytsjerksteradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Mûnein (Molenend) is om en nabij de 9,30 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Mûnein (Molenend) is 9,60 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Mûnein biedt plaats aan 700 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Mûnein is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Tytsjerksteradiel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Mûnein

De waarneming van een vastgestelde hardheid is zeer subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 9,30 dH "geen probleem" vinden en het schrobben van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 9,30 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Mûnein objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 9,30 Duitse graden in Mûnein**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Mûnein

Calculatie voor 9,30 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Mûnein?

Een ieder ervaart zacht leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Mûnein is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 9,30 naar 0 dH terug te dringen.