Waterhardheid Mussel (Stadskanaal)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Mussel heeft een waterhardheid van minimaal 6,20 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Mussel is een kleine woonplaats met 1.265 inwoners. Mussel bevindt zich in de gemeente Stadskanaal. Die hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Mussel

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is zeer subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,20 dH "acceptabel" vinden en daarmee het ontkalken van de douche voor lief nemen.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water van 6,20 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Mussel waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,20 dH in Mussel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Mussel

Calculatie voor 6,20 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Mussel?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Mussel is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,20 naar 0 dH terug te brengen.