Waterhardheid Musselkanaal (Stadskanaal)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Musselkanaal is om en nabij de 6,20 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.

Musselkanaal biedt plaats aan 7.470 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Musselkanaal ligt in de gemeente Stadskanaal. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Musselkanaal

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,20 dH "normaal" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 6,20 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Musselkanaal waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,20 Duitse graden in Musselkanaal**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Musselkanaal

Berekening voor 6,20 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Musselkanaal?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Musselkanaal is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,20 naar 0 Duitse graden te verminderen.