Waterhardheid Naaldwijk (Westland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Naaldwijk bedraagt ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Naaldwijk is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Naaldwijk is een betrekkelijk kleine woonplaats met 19.530 inwoners. Naaldwijk maakt deel uit van de gemeente Westland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Naaldwijk

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Naaldwijk waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Naaldwijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Naaldwijk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Naaldwijk?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Naaldwijk is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.