Waterhardheid Naarden (Naarden)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Naarden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Naarden is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Naarden biedt plaats aan 17.265 inwoners. Dit is een relatief kleine woonplaats. Naarden hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Naarden.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Naarden

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van de vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Naarden objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Naarden**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Naarden

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Naarden?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Naarden is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.