Waterhardheid Nagele (Noordoostpolder)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,30 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Nagele. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter leidingwater. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkvormende deeltjes.

Nagele biedt plaats aan 1.920 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Nagele is onderdeel van de centrale provincie Flevoland in de gemeente Noordoostpolder.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Nagele

De indruk van een gegeven waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 8,30 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand dulden.

Water met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 8,30 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Nagele objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 8,30 Duitse graden in Nagele**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nagele

Rekensom voor 8,30 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Nagele?

Iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nagele is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 8,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.