Waterhardheid Nederasselt (Heumen)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Nederasselt kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 7,60 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Nederasselt is een kleine woonplaats met 775 inwonenden. Nederasselt bevindt zich in de gemeente Heumen. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Nederasselt

Men kan een waterhardheid van 7,60 dH misschien "normaal" vinden. De indruk van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 7,60 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Nederasselt objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,60 dH in Nederasselt**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Nederasselt

Rekensom voor 7,60 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Nederasselt?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nederasselt is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,60 naar 0 dH te verminderen.