Waterhardheid Nederhemert (Zaltbommel)

Zacht
0
6,22
dH
6,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Nederhemert is om en nabij de 6,22 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH is 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,22 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,93 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Nederhemert is 6,90 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Nederhemert is een kleine woonplaats met 1.610 inwonenden. Nederhemert ligt in de gemeente Zaltbommel. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Nederhemert

Men kan een waterhardheid van 6,22 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat water van 6,22 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Nederhemert waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,22 Duitse graden in Nederhemert**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nederhemert

Berekening voor 6,22 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,22 dH x 180m3 = 19,93 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Nederhemert?

Praktisch iedereen ervaart zacht drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt normaliter voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nederhemert is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,22 naar 0 dH terug te brengen.