Waterhardheid Nederhorst den Berg (Wijdemeren)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Nederhorst den Berg kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,00 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Nederhorst den Berg is een kleine woonplaats met 5.090 inwonenden. Nederhorst den Berg maakt deel uit van de gemeente Wijdemeren. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Nederhorst den Berg

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "prima" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen dulden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Nederhorst den Berg objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Nederhorst den Berg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Nederhorst den Berg

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Nederhorst den Berg?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nederhorst den Berg is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.