8,23 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Nederweert (Ni-jwiert). Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 8,23 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,37 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Nederweert is een betrekkelijk kleine woonplaats met 10.135 inwonenden. Nederweert maakt deel uit van de gemeente Nederweert. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.
De ervaring van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 8,23 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de kranen aanvaarden.
Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 8,23 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.
*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 8,23 Duitse graden in Nederweert**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.
Feit is dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 8,23 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,23 dH x 180m3 = 26,37 kilogram kalkaanslag.
Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nederweert is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 8,23 naar 0 dH te verminderen.