De hardheid van het drinkwater in Nes is om en nabij de 9,50 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkdeeltjes.
Nes biedt plaats aan 1.145 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Nes ligt in de gemeente Ameland. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.
De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is merkbaar subjectief. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 9,50 dH "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer aanvaarden.
Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 9,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.
*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,50 dH in Nes**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.
Berekening voor 9,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nes is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 9,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.