Waterhardheid Nes (Dongeradeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Nes is 9,50 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkdeeltjes.

Nes telt 375 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Nes is onderdeel van de gemeente Dongeradeel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Nes

Sommige mensen kunnen een hardheid van 9,50 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 9,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Nes objectief bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,50 dH in Nes**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Nes

Berekening voor 9,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Nes?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nes is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 9,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.