Waterhardheid Netersel (Bladel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,41 Duitse graden. Zo hard is het water in Netersel. Dit noemen we behoorlijk hard water. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 9,41 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,15 kilogram kalk.

Netersel is een kleine woonplaats met 890 inwoners. Netersel hoort bij de gemeente Bladel. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Netersel

Mensen kunnen een waterhardheid van 9,41 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De indruk van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 9,41 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Netersel objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in water testen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,41 dH in Netersel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Netersel

Becijfering voor 9,41 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,41 dH x 180m3 = 30,15 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Netersel?

Zacht water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Netersel is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 9,41 naar 0 Duitse graden te verminderen.