Waterhardheid Niawier (Dongeradeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,50 dH. Zo hard is het drinkwater in Niawier (Nijewier). Dit is behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalk.

Niawier biedt plaats aan 375 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Niawier bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Dongeradeel.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Niawier

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 9,50 Duitse graden "normaal" vinden en dus het schrobben van de glazen douchewand aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 9,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Niawier objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,50 dH in Niawier**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Niawier

Berekening voor 9,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Niawier?

Onthard water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in streken met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Niawier is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 9,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.