Waterhardheid Niebert (Marum)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Niebert. Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.

Niebert telt 685 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Niebert ligt in de gemeente Marum. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Niebert

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 9,00 dH "normaal" vinden en het (schoon)poetsen van de douche aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 9,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Niebert objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 9,00 Duitse graden in Niebert**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Niebert

Berekening voor 9,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Niebert?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Niebert is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 9,00 naar 0 dH terug te dringen.