Waterhardheid Niehove (Zuidhorn)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Niehove. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.

Niehove biedt plaats aan 285 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Niehove hoort bij de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Zuidhorn.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Niehove

Sommige mensen kunnen hardheid van 9,00 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water met een hardheid van 9,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Niehove waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,00 Duitse graden in Niehove**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Niehove

Rekensom voor 9,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Niehove?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Niehove is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 9,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.