Waterhardheid Niekerk (Grootegast)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Niekerk ligt rond 9,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.

Niekerk biedt plaats aan 1.625 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Niekerk is onderdeel van de gemeente Grootegast. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Niekerk

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 9,00 dH "heel gewoon" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 9,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Niekerk waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,00 dH in Niekerk**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Niekerk

Becijfering voor 9,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Niekerk?

Een ieder ondervindt volledig onthard kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Niekerk is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 9,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.