Waterhardheid Nieuw Beerta (Oldambt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Nieuw Beerta. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Nieuw Beerta is een kleine woonplaats met 240 inwonenden. Nieuw Beerta maakt deel uit van de gemeente Oldambt. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Nieuw Beerta

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is erg persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 12,50 dH "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Nieuw Beerta waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 dH in Nieuw Beerta**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuw Beerta

Rekensom voor 12,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Nieuw Beerta?

Iedereen beleeft onthard kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuw Beerta is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.