Waterhardheid Nieuw-Beijerland (Korendijk)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Nieuw-Beijerland is ongeveer 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Nieuw-Beijerland is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Nieuw-Beijerland is een kleine woonplaats met 3.800 inwonenden. Nieuw-Beijerland is onderdeel van de gemeente Korendijk. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Nieuw-Beijerland

De perceptie van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Nieuw-Beijerland waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Nieuw-Beijerland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Nieuw-Beijerland

Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Nieuw-Beijerland?

Iedereen ondervindt zacht kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuw-Beijerland is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.