Waterhardheid Nieuw-Buinen (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Nieuw-Buinen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,38 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter drinkwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Nieuw-Buinen is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Nieuw-Buinen biedt plaats aan 4.970 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Nieuw-Buinen ligt in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Borger-Odoorn.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Nieuw-Buinen

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het boenen van de badkamer dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Nieuw-Buinen objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Nieuw-Buinen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuw-Buinen

Rekensom voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Nieuw-Buinen?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuw-Buinen is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.