Waterhardheid Nieuw Heeten (Raalte)

Zacht
0
6,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het leidingwater in Nieuw Heeten ligt rond de 6,60 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Nieuw Heeten is een zeer kleine woonplaats met 1.165 inwonenden. Nieuw Heeten maakt deel uit van de gemeente Raalte. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Nieuw Heeten

De betekenis van een vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,60 dH "heel gewoon" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand accepteren.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 6,60 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Nieuw Heeten waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,60 dH in Nieuw Heeten**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuw Heeten

Rekensom voor 6,60 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Nieuw Heeten?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuw Heeten is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.