Waterhardheid Nieuw-Lekkerland (Molenwaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Nieuw-Lekkerland heeft een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Nieuw-Lekkerland is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Nieuw-Lekkerland biedt plaats aan 8.660 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Nieuw-Lekkerland bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Nieuw-Lekkerland

U kunt hardheid van 4,98 dH wellicht "acceptabel" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Nieuw-Lekkerland objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Nieuw-Lekkerland**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Nieuw-Lekkerland

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Nieuw-Lekkerland?

Een ieder ervaart onthard leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuw-Lekkerland is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.