Waterhardheid Nieuw Namen (Hulst)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Zo hard is het kraanwater in Nieuw Namen minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Nieuw Namen is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Nieuw Namen biedt plaats aan 1.025 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Nieuw Namen bevindt zich in de gemeente Hulst. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Nieuw Namen

De indruk van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Nieuw Namen objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,38 dH in Nieuw Namen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nieuw Namen

Becijfering voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Nieuw Namen?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuw Namen is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.