Waterhardheid Nieuw-Vennep (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Nieuw-Vennep kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Nieuw-Vennep is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Nieuw-Vennep telt 31.115 inwoners. Het is een middelgrote woonplaats. Nieuw-Vennep is onderdeel van de gemeente Haarlemmermeer. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Nieuw-Vennep

De waarneming van een gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en het schoonmaken van de kranen voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Nieuw-Vennep objectief duiden

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Nieuw-Vennep**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Nieuw-Vennep

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Nieuw-Vennep?

Iedereen ervaart volledig onthard drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuw-Vennep is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.