Waterhardheid Nieuw-Vossemeer (Steenbergen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Nieuw-Vossemeer is om en nabij de 6,38 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Nieuw-Vossemeer is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Nieuw-Vossemeer biedt plaats aan 2.350 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Nieuw-Vossemeer hoort bij de gemeente Steenbergen. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Nieuw-Vossemeer

Men kan een waterhardheid van 6,38 dH wellicht "normaal" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Nieuw-Vossemeer objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,38 dH in Nieuw-Vossemeer**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Nieuw-Vossemeer

Becijfering voor 6,38 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Nieuw-Vossemeer?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuw-Vossemeer is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te dringen.