Waterhardheid Nieuwaal (Zaltbommel)

Zacht
0
6,22
dH
6,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,22 dH. Zo hard is het drinkwater in Nieuwaal minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,22 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,93 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Nieuwaal is 6,90 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Nieuwaal biedt plaats aan 710 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Nieuwaal is onderdeel van de gemeente Zaltbommel. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Nieuwaal

U kunt een waterhardheid van 6,22 dH wellicht "geen probleem" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 6,22 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Nieuwaal waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,22 dH in Nieuwaal**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuwaal

Becijfering voor 6,22 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,22 dH x 180m3 = 19,93 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Nieuwaal?

Iedereen ondervindt kalkvrij kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwaal is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,22 naar 0 dH te verminderen.