Waterhardheid Nieuwe Pekela (Pekela)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Nieuwe Pekela kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 12,50 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Nieuwe Pekela biedt plaats aan 4.690 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Nieuwe Pekela hoort bij de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Pekela.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Nieuwe Pekela

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 12,50 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Nieuwe Pekela waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 Duitse graden in Nieuwe Pekela**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nieuwe Pekela

Becijfering voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Nieuwe Pekela?

Een ieder beleeft volledig onthard water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwe Pekela is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH terug te dringen.